Saker du aldrig vågat fråga nån som är särskilt begåvad!

25 jan 2021
114 284 visningar

"Min skola vägrade hjälpa mig om jag inte gjorde ett IQ-test"
Era frågor- era svar. Vill du svara på frågor eller fråga något du aldrig vågat innan? Skriv till oss på Instagram: @tanktill.
De medverkande talar ur sina egna perspektiv och representerar inte alla med liknande erfarenheter.
Om Tänk till
Ungas berättelser om vad som är viktigt. Tänk till finns i sociala medier och produceras av UR som är en del av public service.

Följ oss i sociala medier
Facebook: facebook.com/tanktill
Instagram: instagram.com/tanktill

Du ansvarar själv för dina inlägg och kommentarer. UR modererar enligt: www.ur.se/Om-moderering

Kommentarer
 • Afghan:)

  Khazen TVKhazen TVDag sedan
 • Det jag skulle säga de ska träna på är iq man set det tydligt på folk med över 150 iq art eq börjar sjuka men det är något man kan öva på

  OceanOcean3 dagar sedan
 • Ligger du på IQ 150+ så är det helt okej att avslöja specifika siffran.

  kent holmbergkent holmberg4 dagar sedan
 • Är det normalt att studera 10 minuter före ett prov och sedan klara det? Eller är det begåvning?

  Ghozt DriverGhozt Driver9 dagar sedan
 • ”We want workers not thinkers”

  raxsraxs11 dagar sedan
 • Själv gick jag man ut grundskolan med 322,5 i merit. Men skulle inte räkna mig själv som särskilt begåvad.

  Ifrah FartoosIfrah Fartoos14 dagar sedan
 • Bara 310 merit för att ha 150 IQ, nånting stämmer inte här

  Alexander MileticAlexander Miletic16 dagar sedan
 • Hop eller Hip, God please protect this man forever!

  Ingrid HIngrid H17 dagar sedan
 • Jag är också särbegåvade

  Tuva PerssonTuva Persson18 dagar sedan
 • högt iq är ett helvete. jag kan nästan aldrig diskutera mina tnkar och funderingar med någon. jag har börjat spelat korkad bara för att kunna ha en social tillvara som inte är för hemsk. Men jag längtar efter att få nörda loss om kunnskap tankar funderingar osv

  Sandra JohanssonSandra Johansson19 dagar sedan
 • Hur hittar ni vilka som är med? Liksom hur vet man att dessa 2 är begåvade

  Saga BokebergSaga Bokeberg19 dagar sedan
 • Fett bra video! Jag förstår människor och hur de är som person mycket bättre efter era videor💖💖

  soiung toiuesoiung toiue19 dagar sedan
  • Hop eller hip❤❤❤

   kolim jonekolim jone18 dagar sedan
 • för att vara estet, och lite hop och hip, har jag fel eller pratar inte tjejen lite som en medelålders svenska lärare?

  Fa DipFa Dip19 dagar sedan
 • Hon låter som en 30 åring typ, no hate

  Ghost RGhost R20 dagar sedan
 • Jag är typ lite särbegåvad :)

  Thelma Nilsson 5AThelma Nilsson 5A20 dagar sedan
  • Nä men asså blev kär i Mohammad

   soiung toiuesoiung toiue19 dagar sedan
 • Känslan när man har högre merit än någon som är särskilt begåvad :)

  oiuet souiuoiuet souiu21 dag sedan
  • Ja hahhah, hade 322,5 i merit, men det var mer för att jag tyckte om skolan. Då jag också inte hade vänner var det det enda jag fokusera på.

   Ifrah FartoosIfrah Fartoos14 dagar sedan
 • Hanna är otroligt vacker

  NadeverNadever21 dag sedan
 • Undrar varför Hanna "bara" fick 310 i merit, det är ju 30 poäng från högsta merit. Var det kanske musik och nått annat praktiskt ämne som sänkte betyget? 🤔

  Mitra !!!!!!!Mitra !!!!!!!21 dag sedan
 • Wow, jätteimponerad av Mohammad! Lära sig svenska och alla skolämnen på svenska på bara några år!

  Mitra !!!!!!!Mitra !!!!!!!21 dag sedan
  • Hon låter som en svenska lärare

   oiuet souiuoiuet souiu21 dag sedan
 • Asså Mohammad e bara för snygg

  Howee MandelHowee Mandel22 dagar sedan
 • Har själv särskild begåvning och aldrig riktigt känt mig passande i samhället. Jag har även add så som två krockar rejält. Känner igen mig så mycket i Hannas historia om hur betygen leder till ångest och utmattning. Så fin video, känner mig inte alls lika ensam nu, tack!

  Elise BerglindElise Berglind22 dagar sedan
 • Mohammed verkar så skön, men den andra tjejen verkar tro att allt cirkulerar kring henne

  Isabelle JohanssonIsabelle Johansson22 dagar sedan
 • Min föredetta bff var specialbegåvad och det var det ända hon pratade om. Vi fick kontakt i 3 an men hon bor 30 mil från mig så vi pratade i telefon ofta. Men det ända hon pratade om var hur bra hon var. Hennes smarta vänner som inte var jag, betyg, mattebok, gymnasieval när jag gick i 6-7 an.. för hon skulle börja gymnasie då... fast vi är lika gamla.. Om jag sa något om mina prov eller betyg så sa hon ”asså jag tycker synd om alla er för ni är så korkade” hon använde sitt Iq mot mig och andra... det får mig att inte gilla special begåvning. Men de i denna videon var inte alls lika dana! De var ju normala o trevliga!

  Nerd AlertNerd Alert22 dagar sedan
  • @Nerd Alert bra att du inte är vänner med henne längre och hoppas att du känner dig mycket gladare! Och det du nämner som du hade sett i din video stämmer 100%. Jag vet så många människor som har det tufft i skolan som annars är smarta och och förstår hur andra människor mår och viktiga problem i världen. Oftast hör man talas om IQ men ingen pratar om EQ (emotional intelligence) vilket jag tycker är viktigt också. Det är inte bara hur bra man är med sina studier som avgör hur smart man är, det är också hur man är som människa som avgör ens intelligens. I din väns fall så antar jag att hon har en ganska låg EQ eftersom hon bara tänker på sig själv och är inte så självmedveten och bra med andra människor, iaf tycker jag 😊❤️

   Seraph WhistelleSeraph Whistelle19 dagar sedan
  • @Seraph Whistelle ahhhh! Jag slutade vara vän me henne för just det! Jag blev typ utmattad fast jag bara låg i sängen när jag pratade me henne! Hon lyckas med allt och hon skryter att hon fick prata med gustav Fridolin och allt.. Som jag såg på en annan video ”även fast man har en hög siffra i IQ betyder inte det att man är smart. Det är vad man gör med sitt iq som gör om man är smart eller inte.” Eller något liknande! Jag har 100 iq som medelsvensken men dålig merit. Så jag önska att hon hade hjälpt mer än att skryta. Som du gör med din!

   Nerd AlertNerd Alert19 dagar sedan
  • Jag har 330 merit just nu (går i 9:an) och kan säga att oftast är "specialbegåvade" inte som din "bff"! Jag brukar aldrig berätta vad jag får för betyg på prov (förutom min vän/vänner) eftersom jag inte gillar när folk jämför sig med mig. Betyg avgör inte hur intelligent man är men det är det enda som eleverna i min skola tror på. Oftast blir jag kallad "Einstein" eller "big brain" vilket är lite irriterande man jag tar inte åt mig. Att ha bra betyg och att vara duktig på typ alla ämnen har lett till att jag behöver besökta skolkuratorn 1 gång i veckan-månaden. Mina muskler är så jävla spända och jag mår så dåligt när jag får ett C eller B eftersom får mig att tänka att jag inte kommer in i mitt 1:sta gymnasieval (Södra Latin). Jag vet INGET om gymnasier och har behövt fråga min SYV så många gånger eftersom min mamma är en invandrare och jag är den äldsta (av 2) som går på ett gymnasium här i Sverige. Jag har ingen aning och jag är rädd. Alla säger att jag måste göra bra i mitt liv; att jag måste _plugga._ Själv har jag ingen aning men jag litar bara på vad andra säger och jag vet att det inte är bra att göra så. Om du var min vän skulle jag absolut inte behandla dig som din "bff" gjorde för att det är så hemskt. Min vän som jag träffade i 4:an efter att jag bytt skolor hade svårt i skolan så jag valde att hjälpa honom och han har lyckats så bra nu! Skit stolt över honom, önskar att din hade gjort detsamma ❤️

   Seraph WhistelleSeraph Whistelle20 dagar sedan
 • Har sett denna video 5 gånger nu😂

  melkerw7melkerw723 dagar sedan
 • Jag har 0 IQ

  Mea LeiswallMea Leiswall24 dagar sedan
 • Jag är nyfiken på hur de hittar folk till de här videorna. Skickar de ut enkäter? Anmäler folk sig? Har de intervjuer?Skulle dessa människor TEORETISKT bara kunna vara jävligt bra skådespelare? Jag gillar också hur många i kommentarsfältet som tar den här videon som en chans att klappa sig på ryggen och meddela världen om hur mycket de kan relatera. Vad sägs om att utgå ifrån att 1. vi som människor suger på att få ett bra 3:e persons och någorlunda objektivt perspektiv på hur intelligenta vi faktiskt är, förutom när det verkligen är extremt åt det ena hållet (så som det är för personerna i videon), och 2. om du nu är en av dem som t.ex är märkbart intelligent så kommer du omöjligen övertyga någon med youtube kommentarer. Så var snälla och sluta försöka. Tack på förhand. Dessutom vill jag lägga till att jag inte tror att det är jättekul som invandrare att gång på gång få höra hur bra svenska man talar, och att man hellre inte får det uppmärksammat om och om igen som om det vore det mest intressanta med en. Om du verkligen tycker någon talar så bra svenska som alla andra, vad sägs om att du bara behandlar hen på samma sätt som du skulle behandla vilken annan svensk som helst. Jag kan ha väldigt fel i detta och om någon med erfarenhet vill rätta mig så vill jag gärna höra om hur det är för er. Jag kan endast utgå ifrån vad jag har hört och hur jag skulle känna i en liknande situation, och jag vet att personligen skulle jag föredra att man bara inte påpekar att jag talar språket väl, som om jag skulle göra det för att imponera på lyssnarna snarare än att bara tala språket. Jag vill väl också vara tydlig med att jag högst troligen inte är en särskilt intelligent pojk. Så dessa åsikter är väl bara så mycket värda som du som läsare väljer att se dem. Nej men alltså seriöst, jag blir bara glad av att föreställa mig att UR lade ut ett inlägg någonstans, i still med “är någon här smart?”, att dessa två personer bara försiktigt räckte upp sina händer och att UR pekade på dem och sa ”De två. De tar vi.” Nu förstår jag, likväl som du, käre läsare, att man varken riktigt kan räcka upp handen eller peka på sociala medier. Men denna tanke glädjer mig ändå. Så var god och låt mig.

  iwishiwasnamedragnariwishiwasnamedragnar24 dagar sedan
 • Hop eller hip❤❤❤

  PiNkChEcKeRdShOeSPiNkChEcKeRdShOeS24 dagar sedan
 • Vänta jag gick ut med 315 merit i 9an så har jag ett högt IQ.

  HamedFitHamedFit24 dagar sedan
 • Asså Mohammed vilken legend

  eioshen boboieioshen boboi25 dagar sedan
 • Nä men asså blev kär i Mohammad

  Robin EngströmRobin Engström25 dagar sedan
  • När man har högre merit än de båda från högstadiet men inte är särskild begåvad

   eioshen boboieioshen boboi23 dagar sedan
 • så om jag förstått rätt så fick inte mohammad gå till skolan som hans jämnåriga för att de märkte att han var för smart/inte tillräckligt troende till religionen & därför placerade de han att jobba i moskén istället... ugh :/

  12.56AM12.56AM25 dagar sedan
 • Asså va? ”Gå inte o fråga vad folk har för IQ” 😂😂 Varför skulle man?

  MyspacemyplaceMyspacemyplace25 dagar sedan
  • fakta än tankar.

   eioshen boboieioshen boboi25 dagar sedan
 • Hon liknar Clara Henry såå mkt wtf

  WilmaWilma26 dagar sedan
  • Lol nej

   BubbiBubbi25 dagar sedan
 • Hon låter som en svenska lärare

  Nova GilleNova Gille27 dagar sedan
  • @eioshen boboi samma haha

   Anonym 63 years oldAnonym 63 years old18 dagar sedan
  • Wow! Mohammed har nästan ingen brytning när han pratar svenska och han har bara varit här i några år! Är så imponerad!

   eioshen boboieioshen boboi23 dagar sedan
 • 3:15 du ä ju sant, fyfan va drygt o ha dig som kompis så säg inte att det inte är sant för du låter som en redigt jobbig jävel😂

  William IsraelsWilliam Israels27 dagar sedan
 • Tänk o vara såhär smart jag har ju flr fan knappt äns 15 IQ

  Rebecka SRebecka S29 dagar sedan
 • Mohammed 💖💖💖

  Miss khanzadaMiss khanzada29 dagar sedan
  • Men åååååå det finns ju olika typer av intelligens

   seeni gztyseeni gzty28 dagar sedan
 • Jag har 320 i merit är jag särskilt begåvad då?

  Hej HejHej Hej29 dagar sedan
 • Nästa video: Saker du aldrig vågat Jesus tanten!!!!!!!!!!!!

  Isabella JanssonIsabella Jansson29 dagar sedan
 • Naj min iq är 146 och det med att läsa böcker är skitsnack. Det är fan inte roligt att läsa, dem vill bara leka sig smart.

  Suáve -Suáve -29 dagar sedan
 • Tycker att deras personlighet skiner mer än de kognitiva förmågorna.

  Sun and cloudsSun and cloudsMånad sedan
 • Inget snack om att Muhammad är en väldigt vass kille. Bägge gav mig en glimta hopp som var nästintill icke existerande för den nya generationen

  RecognizationRecognizationMånad sedan
 • 05:17 solklart! Dock är inte jag särskilt begåvad

  hen kohen koMånad sedan
 • Wow! Mohammed har nästan ingen brytning när han pratar svenska och han har bara varit här i några år! Är så imponerad!

  Maria ღMaria ღMånad sedan
 • När man har högre merit än de båda från högstadiet men inte är särskild begåvad

  Anna TarasovaAnna TarasovaMånad sedan
  • Känner igen mig.

   Ifrah FartoosIfrah Fartoos14 dagar sedan
 • Funderar på varför vissa ser upp till/ är avundsjuka på de som är ”skolsmarta”/ har högt IQ test/ skriver 2.0 HP / har alla A:n efter natur på gymnasiet OSV. Att uppnå dessa resultat innebär inte högre lycka. Och det är väl det vi alla vill uppnå innerst inne - lycka? Och nej, äkta lycka kommer aldrig från pengar eller status eller materiella tillgångar, vilket väl är vad man kan uppnå med en hög utbildning. Och som personlig egenskap så ser jag mycket mer upp till hjälpsamhet/ ödmjukhet / osjälvisk/ godhjärtad / kärleksfull osv hos en människa än intelligens. Sen är det extremt svårt att ens identifiera dessa egenskaper från första början. Intelligent på vilket sätt? Och vad innebär egentligen att vara snäll/godhjärtad? Hur kan man veta en människas egentliga intentioner? Ja, ni fattar. Människan vill göra allt svart eller vitt och förståeligt fast vi lever i en minst sagt komplicerad och ständigt föränderlig värld. Ja, vissa grundprinciper består men många frågor komplexa och för vissa finns inga klara svar.

  ac92 00ac92 00Månad sedan
 • Åå, jag vill så gärna ha en vän som de! De har så intressanta tankar, och jag skulle kunna diskutera väldigt mycket! Jag har en vän som är väldigt smart, men vi diskuterar mer fakta än tankar.

  Ninna HallenbergNinna HallenbergMånad sedan
 • Mannen jag hade 312,5 nu är jag helt efterbliven på gymnasiet

  Jonatan HedlundJonatan HedlundMånad sedan
  • mannen ta de lugnt i 9an hade jag 12.5 merit sedan gjorde jag ett test hos psykologen och då sa dom att jag var över medel så blanda inte merit eller education med intelligens

   ZapundyZapundy16 dagar sedan
  • hahah

   HannaHannaMånad sedan
 • Jag är särbegåvad och har 140 IQ, jag blev väldigt taggad när jag såg titeln på denna videon eftersom detta är något inte många vet vad det är eller någonsin hört om. Dock så blev jag direkt besviken när jag började kolla. Videon heter bokstavligen ”saker du inte vågat fråga en särbegåvad” så då tänker man ju att det ska vara särbegåvade personer som svarar på tabubelagda frågor som ingen vågar fråga någon med högt IQ! Men det är istället en kille som inte ens har gjort ett iq-test, vilket är själva medlet man använder för att bedöma om någon är eller inte är särbegåvad! Hur vet vi att han är särbegåvad om han inte gjort ett IQ-test!? Det är samma sak som om det hade handlat om att fråga frågor till en person med adhd som aldrig blivit utredd för det eller har diagnosen? Den andra personen svarar inte heller på frågan, hon säger att det är oartigt att fråga om en persons IQ, ja det kan det vara, och det är just därför den frågan var med i just detta sammanhanget där de ska svara på frågor som man vanligtvis inte vågar fråga! Tänk Till, varför tar ni inte in en person som faktiskt vågar svara på frågorna de blir ställda istället? Det är inget att skämmas över att man har högt IQ eller är särbegåvad, tvärt om, och det finns många särbegåvade i Sverige som är mer öppna för obekväma frågor som hade varit betydligt mycket bättre att intervjua i ett sånt här sammanhang.

  SumsisSumsisMånad sedan
  • Antagligen är det för att IQ-test gjorda på barn inte är exakta. Därför kanske hon ej är bekväm med att säga för hon vet ej exakt. Har själv särbegåvning på papper för att min psykiatriker estimerade ett IQ över 140, men den siffran är inte exakt eftersom de inte gör exakta IQ-tester ifall det inte är särskilda omständigheter. Dessutom representerar du inte alla särbegåvade personer heller. Bara för att du och andra inte tycker det är obekvämt att fråga om IQ betyder det inte att alla särbegåvade personer inte gör det. Att ens ifrågasätta dessa personers intelligens och särbegåvning för att de ej tycker som du är ytterst ignorant.

   ElektraElektra25 dagar sedan
  • ​@Sumsis Definitionen av särbegåvning är inte att ha ett högt IQ, utan enbart att en person visar på en klart högre intellektuell förmåga än sina jämnåriga - vilket Mohammed uppenbarligen gör och har gjort. Särbegåvning är ingen diagnos, utan enbart en term för att beskriva det psykologiska fenomenet. Sedan så anser jag att personerna i videon vågade svara på varje fråga ärligt med mod, Hanna ville troligen inte säga sitt IQ offentligt för att det helt enkelt inte är socialt acceptabelt att göra det, vare sig man är särbegåvad eller inte. Hon skulle därmed troligen bli negativt påverkad på grund av hur hennes omgivning skulle agera gentemot henne och jag ser det inte som något nödvändigt offer att nämna sitt IQ i den situationen - utan kan som i princip varje person här förutom dig - bortse från att hon inte sa sitt specifika IQ, utan istället acceptera att hon sa att hon hade ett IQ på 150+. Att dessutom enbart använda det exemplet som ett generellt bevis för att de i allmänhet inte svarade tillräckligt modigt, är inte godtyckligt. Din andra kommentar bidrar för övrigt inget relevant till diskussionen, de har inte tid att prata om allt och om saker du rent subjektivt tycker är viktigt.

   YgritteYgritteMånad sedan
  • En annan sak som hade varit bra att prata om är att intelligent inte betyder smart. Nu var dessa två personerna väldigt duktiga i skolan och hade höga betyg men det behöver man absolut inte ha bara för att man är särbegåvad. Det handlar också mycket om att ha svårt för att fokusera på något som inte intresserar dig. Det är ofta särbegåvade personer blir sedda som dumma i skolan eftersom de ifrågasätter varför de ska göra vissa uppgifter och om de inte hittar ett bra svar så gör de inte uppgiften. Samtidigt så gör de normalbegåvade uppgiften utan att ifrågasätta eftersom de har betydligt mycket lättare att göra saker se blir tillsagda än personer med högre IQ.

   SumsisSumsisMånad sedan
 • Men åååååå det finns ju olika typer av intelligens

  Elsa BrolinsonElsa BrolinsonMånad sedan
 • BeGÅvAd

  Elsa BrolinsonElsa BrolinsonMånad sedan
 • Jag har 307 i meritvärde

  GymnastGamer godismandaGymnastGamer godismandaMånad sedan
  • Går i 7an

   GymnastGamer godismandaGymnastGamer godismandaMånad sedan
 • kan ni snälla göra en "saker ni aldrig vågat fråga en satanist"? .skulle va jävligt kul för alla har så många har olika fördomar för religonen som absolut inte är sanna

  Therese ÖstmanTherese ÖstmanMånad sedan
  • Ja håller med. Kände en kille som var satanist, (själv går jag genom wicca religionen så det var så vi möttes), men jag hade såklart många fördomar för satanismen men det visa sig att han var en sjyst kille och var villig att prata om sin religon. Tkr detta var en bra idé.

   Metal_ChickMetal_Chick19 dagar sedan
  • @Ghostface Pacifist sökte på det men hittar ingen info om vilken grupp, bara att han använde satanistiska bilder o sånt. Kanske han var eklektisk?

   Aria!Aria!21 dag sedan
  • @Aria! den sorten som Richard Ramirez var medlem

   Ghostface PacifistGhostface Pacifist22 dagar sedan
  • Vilken sorts satanism menar du??

   Aria!Aria!28 dagar sedan
  • @Recognization varför?

   Axel FribergerAxel Friberger29 dagar sedan
 • Hur kan man inte vara bekväm med att säga sitt iq.

  Leifixan_Leifixan_Månad sedan
  • För folk är dömande eller tror att man skyter om sitt intellekt. Många tror att bara för att man har högt IQ ser man ner på andra personer för de är inte på samma nivå som dem, men det är inte alltid sant. Det gör att man helst inte säger sitt IQ för man vill inte bli bedömd som en översittare.

   ElektraElektra25 dagar sedan
  • Jag kan inte säga säkert, eftersom jag inte vet mitt IQ, men min upplevelse är att jag brukar vara rädd för att säga vad för betyg jag fått till folk, i oro att dom ska tro att jag tycker att jag är mycket bättre en dom elr att jag skryter. Tänker att det kan vara något liknande

   FelixFelix29 dagar sedan
  • @Leifixan_ Men varför skulle det spela roll vad man har för IQ. Det är bara ett sätt att mäta smarthet. Får man reda på någons IQ har man omedelbart fördomar om personen.

   Hanna AndraeHanna Andrae29 dagar sedan
  • @Hanna Andrae eh nej men hur kan man vara obekväm? Jag har inte högt iq men jag hade kunnat säga det om jag visste siffran.

   Leifixan_Leifixan_29 dagar sedan
  • För att det inte spelar någon roll.

   Hanna AndraeHanna AndraeMånad sedan
 • Mohammad är en mycket stilig och smart man!

  Alexander NordströmAlexander NordströmMånad sedan
 • Inte för att vara sån men min bror gick ut med 338 merit och han anses inte som ”särkilt begåvad”

  Alva EstradaAlva EstradaMånad sedan
  • Merit har ingenting med intelligens att göra.

   ElektraElektra25 dagar sedan
  • Man kan inte få 338 i merit iaf 337,5

   U r Orady uglyU r Orady uglyMånad sedan
 • Skriker ast?

  songmasterizationsongmasterizationMånad sedan
 • Fast va dom verkar så smarta, men ja e inte så smart o fick 310 i merit i 9an?

  Savannah PiggottSavannah PiggottMånad sedan
  • Jag har högt IQ och hade mycket sämre betyg än så nian. Skolan var frustrerande och understimulerande och jag hade lätt för analyser, så lärde mig aldrig plugga ordentligt, slarvade och kuggade alla uppgifter som bygger på utantillinlärning. Att vara särbegåvad och att vara skolduktig är två olika saker :)

   Anneli FriednerAnneli Friedner25 dagar sedan
  • Pluggsmart =/= särbegåvad. Du kan ha bra betyg bara du lägger ner tiden. Visst, att vara särbegåvad kan hjälpa men det gör det inte alltid.

   ElektraElektraMånad sedan
  • Vem har sagt att du inte är smart? Gick ut med 137,4 merit i 9:an men det betyder väl inte att jag är särskilt begåvad (: det är bara att jag pluggar på

   Lina HansonLina HansonMånad sedan
 • Stör mig så jävla mkt på tjejen, killen e nice, men hon verkar så jävla störande o att hon konstant suger av alla lärare o för att ”vara så smart” så verkar hon inte fatta att ingen bryr sig om henne. Tänk o ha en konversation me henne, -hej hur mår du? -ja det ändras med flera variabler och min extremt höga IQ. (Tips t dig, du borde nog ta ett Asperger test)

  GandhibatmanGandhibatmanMånad sedan
  • @Gandhibatman ja asså hon har ju ingen rätt o klaga över att hon är smart

   agnesagnesMånad sedan
  • @agnes ”JaG äR sÅ sMaRt TyCk SyNd Om MiG”-tjejen

   GandhibatmanGandhibatmanMånad sedan
  • håller me men brukar vara så att dem med högt iq har svårare med sociala sammanhang

   agnesagnesMånad sedan
 • Fan vad trög man känner sig helt plötsligt.

  BigBoii DeXBigBoii DeXMånad sedan
 • Varför är det oatigt att fråga efter iq? Hade såklart inte tänkt det. Men förstår inte 😅 kan nån förklara? Det är ju inget ekalt

  Jt SchmidtJt SchmidtMånad sedan
  • @Elektra tack för förklaringen. Jag som aldrig ställts i den positionen förstod det bara inte riktigt. Förstår lite bättre nu

   Jt SchmidtJt Schmidt25 dagar sedan
  • Mest på grund av fördomar som folk har om folk med högre IQ, men också fördomar om ifall man har lägre IQ. Ifall man har högre IQ är man en översittare som tror man är bättre än alla andra och har man lägre är man korkad och efterbliven. Det försätter personen som måste svara i en svår position för man vill ej bedömas efter det.

   ElektraElektra25 dagar sedan
  • Elakt*

   Jt SchmidtJt SchmidtMånad sedan
 • Hur är er EQ nivå då

  Paula PilovPaula PilovMånad sedan
  • Sjukt hög

   Pauline HedlundPauline HedlundMånad sedan
 • Varför skulle man skämmas för att man har högt IQ? Du är mer begåvad inom logik än dom flesta andra. Grattis. Det finns miljarder saker att vara bra på. Att ha ett högt IQ avgör inte något. Skäms inte för att du är bättre än någon på något. Alla har något dom är bättre än andra på.

  WretmanWretmanMånad sedan
  • Vi som har högt IQ skäms inte för siffran, utan mer likt exemplet som mohammad gav, när man inte passar in så börjar man tvivla på sig själv och undrar om man är dum i en viss situation. Det handlar om självkänsla.

   Ghozt DriverGhozt Driver9 dagar sedan
  • Det är aldrig skönt att säga att man är annorlunda eller inte passar in

   teodorwennoteodorwenno17 dagar sedan
  • Folk som har högt iq är oftast sämre i dom sociala aspekterna denna videon är ett prakt exempel på detta...

   DragonSlayer420DragonSlayer42018 dagar sedan
  • @Elektra jag har blivit väldigt utsatt av det för att jag råkar vara smart och bra på många grejer

   S0MPS0MP27 dagar sedan
  • Folk tenderar att se en som en besserwisser eller så tror de att man ser ner på andra ifall man berättar. Även om man ej borde skämmas över det finns det folk som inte tar det positivt när man berättar. Då blir en automatisk reaktion att inte nämna det.

   ElektraElektraMånad sedan
 • Jag känner igen mig väldigt mycket i Hanna när hon berättar om det sociala. Jag själv har svårt att få vänner och skapa djupa relationer då det oftast inte är ömsesidigt. Man brukar säga att om man är ovanligt intelligent eller begåvad så saknar man desto mer i det sociala...

  Linda GehrmannLinda GehrmannMånad sedan
 • Asså Mohammed vilken legend

  Diana RogojinaDiana RogojinaMånad sedan
 • "Särsklit begåvad" 310 merit i grundskolan..... Här sitter man med 312.5 och undrar varför jag inte får vara med på en sådan här video

  Gustav SmidtGustav SmidtMånad sedan
  • @Axel Floreby Fast varför ifrågasätta hennes intelligens för att hon ej har maxpoäng merit? Jag är särbegåvad (har det på papper) och fick bara 300 i merit, mestadels för att jag lade inte ner tiden samtidigt som jag kämpade med vissa ämnen (som slöjd och moderna språk). Särbegåvning är generellt på alla plan men även särbegåvade har ämnen de behöver kämpa lite extra i, precis som alla andra. Dessutom vet man ej vad hon gick i för skola, kan ha varit en skola där man behövde plugga extremt mycket för att få höga betyg. Bara för att kunskapskraven är utformade för att personer under 100 IQ ska kunna nå de betyder det inte att alla med IQ över 140 får högsta betyg. Faktum är att flera personer jag känner som har särbegåvning inte fick högsta betyg, mestadels för man ej lade ner tiden. Och att vara pluggsmart betyder inte att man har högt IQ. Flera jag känner fick A i alla ämnen men de har noll allmänbildning och är allmänt vad jag skulle beskriva ”småkorkade”. Tycker inte man ska ifrågasätta hennes intelligens endast för att hon ”bara” fick 310 poäng i merit. Edit: Hon kan ju haft problem med de praktiska ämnena som slöjd, idrott och musik också. Vet själv många som var duktiga i de mer teoretiska ämnena men hade jättesvårt med de praktiska. Sen har du nog rätt att hon refererade till gymnasiet och ej grundskolan.

   ElektraElektra25 dagar sedan
  • @Elektra Länka gärna vart för vad jag kan se så säger hon att hon jobbade stenhårt och när hon sedan gick ut grundskolan med ”bra” betyg var hon helt utmattad. Har man över 150 iq som hon påstår sig ha känns det ju helt orimligt att pluggar stenhårt för att bara få 310 i merit. Dessutom säger hon som sagt att 310 är bra merit vilket det absolut inte är. Hon jämför antagligen sin merit med sina kompisar som har lägre merit än henne och ser därför sin merit som högre och bra. Känns dock inte som att intelligenta personer brukar jämföra sig med andra speciellt mycket. Det känns extra märkligt eftersom hon säger att särbegåvning är på alla plan och inte i ett område. Då kan man ju hundra hur hon kan vara dålig i musik och faila i ännu fler ämnen än det för att gå ner till 310. Framförallt eftersom kunskapskraven är till för att folk med under 100 iq ska kunna få A.

   Axel FlorebyAxel Floreby25 dagar sedan
  • @Axel Floreby Hon sade också att hon ej orkade lägga ner lika mycket tid på plugget på grund av psykisk ohälsa.

   ElektraElektra25 dagar sedan
  • @Elektra 4:10 hon pluggade dock mycket

   Axel FlorebyAxel Floreby26 dagar sedan
  • Skolsmart =/= särskilt begåvad. Man behöver ej ha högt betyg eller merit för att vara det. Ibland gäller det att vara taktiskt med pluggandet och lägga ner tiden för plugg osv. Vet personer som fick 340 i merit och gjorde inget annat än att plugga, men de var inte ett dugg allmänbildade och kunde inte hålla en djupare konversation om något. Flera personer som skulle klassas som särskilt begåvade fick inte högsta merit men det var för att de inte lade ner tiden. IQ definierar hur snabbt man kan ta åt sig information och använda den, och för att få högre betyg måste även en särskilt begåvad person lägga ner tid för att lyckas. Lägger man ej ner tid på betygen oavsett så får man inte högsta merit oavsett.

   ElektraElektraMånad sedan
 • Riktigt intressant video! /Blivande lärare

  Jessica MadanJessica MadanMånad sedan
 • alla sa till mig att jag skulle gå natur bara för att jag hade hög merit, det va svinjobbigt, folk sa att det var en dålig idé att välja samhäll och att ”mina betyg blir slösade” 🤦🏼‍♀️ välj det ni tycker är roligt dudes

  _ella_lucy_ella_lucyMånad sedan
  • Ni borde göra en med folk som har synestesi. Har själv det o de e jätteintressant att höra andras perspektiv!

   nieooj gotoynieooj gotoyMånad sedan
 • Make achievements guys, that´s what historically matters.

  mohamad damlakhimohamad damlakhiMånad sedan
 • Jag känner igen mig så mycket!! Har inte testat mig men typ allt stämmer även det med musiken!! Och massa andra saker som lärare som tycker att man ställer för många frågor och jag hatar repetion och har alltid gjort det. Ja allt stämmer!!!

  Morris JonesMorris JonesMånad sedan
 • Jag är särskilt icke begåvad. Är diagnostiserad med dyskalkyli. Yay!

  SorpaSorpaMånad sedan
  • Jag med...

   SaraSara27 dagar sedan
  • Jag har också dyskalkyli.

   Hedvig Hermansson BovinHedvig Hermansson BovinMånad sedan
 • Fler videos med dem!

  Joel LandströmJoel LandströmMånad sedan
 • kom ihåg det är coolt att vara smart

  Hamzeomar05Hamzeomar05Månad sedan
 • Blir så ledsen av hur mycket jag känner igen mig i Hanna, speciellt när hon pratar om att hennes betyg egentligen inte spelade någon roll, för hon var helt förstörd av ångest. Bra betyg betyder verkligen inte automatiskt att man mår bra, utan kan snarare orsaka psykisk ohälsa på grund av orimligt höga krav - både på en själv och från andra. Sen bara måste jag ge en eloge till Mohammad. Att komma till ett helt främmande land som tonåring kan ju inget annat än göra det svårare för en i skolan, på grund av exempelvis språkbarriärer. Hans prestationer är sanslöst imponerande!

  stilldownwiththemutantundergroundstilldownwiththemutantundergroundMånad sedan
 • Jag vill adoptera Mohammad

  pretty mamipretty mamiMånad sedan
  • @Merchant of Mogadishu är 75 år gammal

   pretty mamipretty mami29 dagar sedan
  • Hur gammal är du

   Merchant of MogadishuMerchant of Mogadishu29 dagar sedan
 • Mohammed verkar som en sån fin kille, helt sjuk bra svenska pratar han med efter bara några år i Sverige,

  Saga WillandSaga WillandMånad sedan
 • söta de är!

  andesandesMånad sedan
 • Är jag begåvad o. Jag har bättre merit än desdq

  Ghanem Al-sabaawiGhanem Al-sabaawiMånad sedan
 • De här ''saker du aldrig vågat fråga'' videorna är riktigt intressanta !!

  N ON OMånad sedan
 • Åh vad glad jag blev om den här videon!

  LoppanLoppanMånad sedan
 • Vem sa man särskilt begåvad/har högt iq bara för man är bra i skolan, man kan ju vara streetsmart också

  Ebba HEbba HMånad sedan
 • Ni borde göra en med folk som har synestesi. Har själv det o de e jätteintressant att höra andras perspektiv!

  Isabelle ClaessonIsabelle ClaessonMånad sedan
 • Hade fan högre merit än tjejen, går nu om tvåan:):)

  Alva HAlva HMånad sedan
  • @Andre lll Ja alltså om du filade matte1c så förstår jag att du funderar på att byta! På samhälls läser man ju matteB också och inte C så matten är mycket enklare där. Att läsa till polis gör du ju via polishögskolan och det är ju samma princip som att läsa på universitet så oroa dig inte över det :) Men för att bli polis behöver du ju inte ha läst biologi 1 och kemi 1 så om du känner att samhälls skulle passa sig bättre är det absolut värt att byta :D

   Michelle SjöströmMichelle Sjöström19 dagar sedan
  • @Michelle Sjöström men om jag skulle klara kemi 1 och biologi 1, och KANSKE matte 2 och byter till samhälle så har jag ju fortfarande kvar dem kurserna i betygen. Så jag inte behöver studera lika mycket?

   Andre lllAndre lll19 dagar sedan
  • @Michelle Sjöström jo jag går ju natur nu. men jag failade matte 1C kursen vilket jag inte är stolt över men jag funderar om jag kan få högre betyg i ämnena på samhälle och har större chans till en gymnasieexamen. För vet ej hur det kommer att gå med kemin och dem högre mattekurserna när dem blir svårare och man läser på bara 1 termin. Funderar även på att bli polis och sånt. Men jag vill även någon gång i livet studera på universitet?

   Andre lllAndre lll19 dagar sedan
  • @Andre lll Du läser ju samhällskunskap, historia och religion på natur också, speciellt om du läser natursam. Då behöver du bara läsa en mattekurs mer än de som läser samhällskunskap linjen och du får läsa fysik, kemi och biologi 1 kurserna. Så enligt mig är det inte värt att behöva plugga upp efter gymnasiet och börja på universitetet senare än andra + hamna i den andra urvalsgruppen där det oftast är högre konkurrens :)

   Michelle SjöströmMichelle Sjöström20 dagar sedan
  • @Michelle Sjöström går på natur och hade 225 merit. Och jag hade inte lägst ändå. Men ska söka om till samhälle, inte för att jag inte klarar mig utan för att jag kommer att få bättre betyg och högre merit på samhäll då jag är bra på historia och dem andra SO ämnena men gillar fysiken i natur. Men man kan alltid plugga upp dem kurserna om man vill tex bli ingenjör eller något annat. Går hellre där jag vet att jag kan prestera bättre och få högre merit och tycka att det är lite roligt än att sitta deprimerad med kemi och biologi och massa matte på kvällen och dessutom stressa jävligt mycket.

   Andre lllAndre lll21 dag sedan
 • Så himla fina personer!

  Unicorn LoverUnicorn LoverMånad sedan
 • Min intelligens är nog mitt största komplex

  Sofia SlotteSofia SlotteMånad sedan
 • Att vara typ analfabet och efter fem år utveckla på språket särskild med hänsyn till hans ålder och vara ensamkommande är en spektakulär framgång. Bra jobbat och försätt bli bättre och bättre Mohammad. Må Gud bevara dej. ❤️🌹

  Shiba ArefiShiba ArefiMånad sedan
  • @Loppan ppip6yp

   Alvina SkaretAlvina Skaret27 dagar sedan
  • Eller hur! Riktigt snäll verkar han vara också

   life of slicelife of slice27 dagar sedan
  • @Loppan analfabetet 😂

   ABDULLAHIMAKACHIR GTABDULLAHIMAKACHIR GT29 dagar sedan
  • Verkligen! Jag är så imponerad

   LoppanLoppanMånad sedan
 • Hon hade passat bra som en röst i en film!

  Johanna SebbfalkJohanna SebbfalkMånad sedan
 • Gud vad snäll han Mohammed verkar💛

  EEMånad sedan
  • @Zzasou Z I Sverige uttalas det Mohammed, Mohammad är det arabiska uttalet

   AbbasAbbas7 dagar sedan
  • @Zzasou Z What do you mean ?

   Osama AlsalehOsama Alsaleh11 dagar sedan
  • Mohammad*

   Zzasou ZZzasou Z12 dagar sedan
 • Känslan när man har högre merit än någon som är särskilt begåvad :)

  JohanssonJohanssonMånad sedan
  • @sofia Helgesson det är ändå helt sjukt

   JohanssonJohanssonMånad sedan
  • Killen var ju dock analfabet när han va 14 och gick ändå ut med 280, väldigt stor skillnad

   sofia Helgessonsofia HelgessonMånad sedan
 • Varmt tack för att ni sprider kunskap och ingjuter trygghet hos landets SB-barn och unga. Stor eloge till er ärlighet och värme. Önskar det fanns ett slutet forum där särbegåvade barn och unga kunde få bolla med er sina erfarenheter, känslor och tankar. Igen - jättetack till er men också till UR!

  Cecilia PakravanCecilia PakravanMånad sedan
 • Varför skulle hon inte vilja säga vad hon har för iq? Kan någon förklara varför man inte vill utöver att det är pinsamt / kan ses som skrytigt?

  loren. aloren. aMånad sedan
  • För att vi bor i Sverige och här är det jante som gäller serdu 🙄

   SkySky20 dagar sedan
  • känslan av att det är pinsamt och reaktionerna man får av att en är skrytig kan framkalla ångest vilket jag tror det är något speciellt tjejen har svårt att handskas med då hon nämner det några gånger i videon

   12.56AM12.56AM25 dagar sedan
  • Jag e inte särskilt begåvad vad jag vet nä skoja jag e inte men jag tror att det är väldigt isolerande att vara annorlunda vilket område det än rör - IQ, kulturell bakgrund, intressen! Så ja, även om det är något positivt med högt IQ så vill man hellre smälta in än att känna sig isolerad och utanför.

   SolSolMånad sedan
  • Speciellt i skolåldern kan ett högt IQ vara pinsamt att ha. Att vara en "plugghäst" är inte något alla elever ser som positivt.

   stilldownwiththemutantundergroundstilldownwiththemutantundergroundMånad sedan
  • Just i sverige så har jantekulturen underminerat sättet vi ser på folk som anses "bättre". Att säga att man har en IQ som är särbegåvad misstolkas som att man tror sig är bättre än andra. Just pga jantekulturen och att IQ är ett misstolkat concept i Sverige.

   BBBplayersBBBplayersMånad sedan
 • Hahahahhaaha 310 hade du jag hade mer så aa hade A i alla ämnen så hade mer än 310

  Anfi OsarioAnfi OsarioMånad sedan
  • Och ändå kan du inte skriva på ett sådant sätt att man begriper vad du menar på en gång? Fattas något kommatecken och punkt här och där. Inget illa menat med min kommentar, tycker bara det är lite märkligt att skryta om betyg/meritpoäng och så skriver man inte ens så att meningarna blir enkla att läsa på en gång förstår du hur jag menar hahaha om ja skriver såhär vet du då vad du ska läsa och hur du ska läsa det eller blir det jobbigt att hänga med då eftersom jag inte använder punkt eller nåt sånt jag tycker iaf de eftersom allt bara kommer på en gång det får som ingen början eller slut😊

   Linus NybergLinus NybergMånad sedan
  • @Asta De har inget bättre för sig, låt de skryta medans de kan😅

   Tjena TjenaTjena TjenaMånad sedan
  • Okej?

   AstaAstaMånad sedan
  • Och jag har oxå 150+ IQ

   Anfi OsarioAnfi OsarioMånad sedan
 • Gör en med transpersoner

  Ellen -Ellen -Månad sedan
  • @Hanna H dom är inte värda ett piss

   RecognizationRecognization23 dagar sedan
  • @Recognization onödigt elakt :)

   Hanna HHanna H23 dagar sedan
  • 🤮🤮🤮

   RecognizationRecognizationMånad sedan
  • @crabass frenchman käften

   klaraklaraMånad sedan
  • @crabass frenchman jo för fan

   Hanna HHanna HMånad sedan
 • 05:17 solklart! Dock är inte jag särskilt begåvad

  ttock29ttock29Månad sedan
 • Mohammad är faktiskt väldigt snygg😲🤭

  Anni SandegårdAnni SandegårdMånad sedan
 • jag var straight innan jag såg mohammad

  MartinMartinMånad sedan
  • 😂🙌

   somaya babakhanisomaya babakhaniMånad sedan
  • 😂😂😂

   Tjena TjenaTjena TjenaMånad sedan
 • När jag fick notisen fick jag bara upp "Saker du aldrig vågat fråga någon som är sär..."

  Mr.Knorre UwUMr.Knorre UwUMånad sedan
  • @Perisa79 Hahaha vad roligt att göra någon glad iallafall😁

   Mr.Knorre UwUMr.Knorre UwU19 dagar sedan
  • Jag läste det som ”frågor som du skulle vilja ställa till någon som inte är särskilt begåvad ”

   David HolmgrenDavid Holmgren19 dagar sedan
  • hahaha asså vet inte varför men jag skrattar ihjäl mig av din kommentar =)

   Perisa79Perisa7928 dagar sedan
  • 😂

   Yummy RecipesYummy RecipesMånad sedan
 • "Jag kom in på gymnasiet med 280 poäng och började direkt i 8an" Sen har vi mig som gått om 8an 1 gång och kom in på gymnasiet med 66 poäng... Yeay för att ha sveriges sämsta lärare och ganska lågt IQ(antagligen) + näst intill närminnesförlust 🤣 Var väldigt intressant video dock och är glad ni vile dela med er!

  Narumi NilssonNarumi NilssonMånad sedan
  • @Malva Hej det mesta man lär sig i skolan kommer ändå inte användas

   lullelole swedishlullelole swedish23 dagar sedan
  • @Johannes B spelar däremot ingen roll om man är intelligent när man inte kan använda det till något

   Malva HejMalva Hej28 dagar sedan
  • @Mimmi Tegelberg så sant, att vara skolsmart är inte samma sak som att vara intelligent. Finns ju människor som är grovt utvecklingsstörda med 200+ iq. Bara för att man pluggar in massa glosor och får A betyder inte det att man är intelligent

   Johannes BJohannes BMånad sedan
  • Du behöver inte ha lågt iq för att du hade svårt för skolan❤🙌

   Mimmi TegelbergMimmi TegelbergMånad sedan
  • hur lyckas man ens

   Mehma Saulat 9BMehma Saulat 9BMånad sedan
 • Men gud den där tjejen är precis som jag var i grundskolan.. Alltså på pricken! Vad häftigt 😲

  Lotta ÅgrenLotta ÅgrenMånad sedan
 • Om man har högt iq så är det kul att förklara något för någon men sen tycker man synd om han för han inte fattar och sen blir han arg på dig för du förklarar dåligt men man vet att de e dem som inte kan upfatta saker enkelt.

  Dosti Sabir RashidDosti Sabir RashidMånad sedan
  • Kolla upp dunning-krueger effekten. Du överskattar nog bara din intelligens😂

   W SW S29 dagar sedan
SEworld